Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mrweb/public_html/wp-content/themes/theme1020/header.php on line 62
28Apr

MrWeb värnar om integriteten

Posted by mr-admin on Blogg

De allra flesta som använder Internet idag lämnar ett brett spår efter sig. Detta används i första hand av annonsörer för att kunna visa riktad reklam (t.ex om du varit inne på en sida om mobiltelefoner, så visas automatiskt extra många annonser för mobilabonnemang och mobiltelefoner den närmaste tiden efter det). Det kan också användas i mindre harmlösa sammanhang av olika organisationer för övervakning eller kartläggning av personer.
MrWeb har idag gjort sitt bidrag till att förbättra integriteten genom att sluta använda tjänster som möjliggör denna typen av spårning.

Vad för spår lämnar du?

Det finns många typer av sätt att samla information om internetanvändare. De vanligaste och något av de mest effektiva är Google och Facebooks nätverk. Förutom att Google sparar på alla sökningar du gör från din dator och mobil, i vissa fall röststyrning, kartsökningar och vägvisning, så har Google också tillgång till många av de webbplatser du besöker när du surfar, oavsett om du är inloggad i Google eller ej.

Personlig integritetHur går det till då? Google har väl inget med andra webbplatser att göra?
Nej inte direkt. Men… Google tillhandahåller ett verktyg som heter Analytics. Det är gratis för webbplatsägare att använda och väldigt nyttigt för där kan man se hur besökarna beter sig på webbplatsen, man kan se hur länge de stannar, vilka enskilda sidor de är på, varifrån de kommit och mycket annat användbart. Man kan dock som Webbplatsägare inte få information om annat utanför sin egen webbsida, t.ex. får man inte reda på om du sökt på mobiltelefoner. Den informationen behåller Google för sig själv.
För att kunna använda Analytics, lägger webbplatsägaren in ett anrop till en skriptfil från Google. När så webbläsaren (browsern) hämtar skriptet så får Google tillgång till information från webbläsaren och kan då lagra statistiken.

Eftersom Analytics är det mest spridda av alla statistikverktyg så har Google tillgång till enorma mängder information om oss internetanvändare. Hur de använder det är en annan fråga. Deras ambition är enligt vad de kommunicerat att vara ett “snällt” företag, men som börsnoterad och högt värderad koncern har de förstås krav på vinster och tillväxt och historien har visat många gånger hur dessa är villiga att tumma på sina principer för att klara sina rapporter.
Även om Google själva inte skulle göra något illa med informationen så är det ett integritetsproblem att den finns samlad därför att insamlingen gör det mer lättillgängligt för den som vill dra nytta av den. Vi vet ju av erfarenhet att inget system är så säkert att det inte går att hacka.

Facebook finns också med på enormt många webbplatser genom sina “Like”-knappar som visas av skriptfiler som webbplatsägaren hämtar från Facebook. Därigenom blir information från webbläsaren tillgäng även för Facebook.

Men varför skulle någon vilja ha information om dig? 

Ja detta är en fråga som man ofta får höra. Brottslingarna på Internet har blivit oerhört sluga och hittar hela tiden på nya sätt att bedra folk. I och med att det går att automatisera mycket av informationsinsamlingen är det också “kostnadseffektivt” för brottslignarna. Säg till exempel att du varit inne och köpt en flygresa för hela familjen till Spanien. Får kriminella reda på det är det stor risk att du haft påhälsning i huset när du kommer hem. Om en hackerliga får reda på vilken bank du har kan de skicka välformulerade email direkt till dig för att lura dig att logga in på en fejkad banksida och därigenom lämna ifrån dig dina loginuppgifter.

Vad har Google för information om mig?

Du kan själv se en del av den information som lagras genom att gå till https://myactivity.google.com/myactivity. Det är bara den information som Google har om dig när du varit inloggad på Google och varit aktiv. Så om du inte har en Android-mobil och inte använder Gmail eller alltid loggar ut från Gmail när du är klar kanske det inte finns så mycket. Annars borde det finnas en hel del information om dig där, inklusive vilka platser du varit på, såvida du inte stängt av platstjänster i din Androidmobil. (Det räcker inte att GPS är avstängt, genom uppkoppling till WiFi-nätverk kan platsen ändå spåras!)

MrWeb tar ställning

Vi anser att detta gått för långt. Därför har vi nu slutat använda Facebooks gilla-knappar och har istället bara en länk till vår Facebooksida för dem som vill följa oss där. Google Analytics har vi bytt ut mot ett system som heter Piwik. Vårt nya system lagrar bara besöksstatistiken på vår egen server och samlar alltså inte ihop hela ditt surfmönster. Därigenom har ingen tillgång till all din surfinformation genom oss, varken vi, Google, Facebook, svenska eller utländska myndigheter eller hackers.

Vad kan du göra för att skydda din egen integritet?

För den som är i en utsatt ställning eller av andra skäl vill värna om sin integritet rekommenderar vi också att använda ett VPN-program (finns massor, t.ex. Cyberghost, TrustZone, Buffered, för den som verkligen vill grotta ner sig i jämförelser rekommenderar jag ett besök på denna jämförelsesida) samt installera Adblockers i sin webbläsare. Det finns som tillägg till Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer och Edge.

Vill du att din hemsida värnar om integriteten?

Om du också vill besökarna skall kunna surfa lugnt på din webbplats kan MrWeb hjälpa dig att byta ut statistikskript, gå igenom länkar mm för att göra din sida till en integritetsvänlig hemsida.