Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mrweb/public_html/wp-content/themes/theme1020/header.php on line 62
8Feb

Bli av med Ransomware

Posted by mr-admin on Blogg

Bli av med Ransomware

Ransomware är ett allt vanligare slags virus som går ut på att attackerarna krypterar filer på din dator. Det kan vara dina fotoalbum, jobbdokument och allt däremellan. När du startar datorn kommer du inte åt någonting utan möts av ett meddelande att gå till vissa hemsidor och betala för en kod att låsa upp filerna. 

Virusen använder stark kryptering och hemsidorna för upplåsningskoder ligger på servrar som döljs genom nätverket Tor, så det är inte lätt att komma åt skurkarna.

En särskilt fräck version lovar att ge dig nycklarna utan betalning om du lyckas infektera två av dina “vänners” datorer.

Hur kan du undvika att drabbas?

Först och främst tag alltid backuper till externa hårddiskar och gärna till någon molntjänst – Onedrive, Dropbox, iDrive mfl. Se alltid upp med länkar i mail – kolla vart de går genom att hålla musen över länken.

Vad gör du om du drabbats?

Förövarna vill förstås att du skall tro att du är förlorad och det enda du har att välja mellan är att glömma dina filer eller betala lösen.

Betala inte!

Även om du inte har backup finns det en möjlighet att få tillbaka dem. Sajten https://www.nomoreransom.org/ jobbar med att ta fram lösningar att avkryptera filer. Även om de inte har någon lösning idag kan det vara värt att spara kopior av de krypterade filerna. Förr eller senare kommer med största sannolikhet fram ett verktyg som kan avkryptera dem.